tirsdag 6. november 2012

Saiko av Linn T. Sunne


Ella går i 9. klasse på ungdomsskolen og er forelsket i Simon som går i 10. Hun har denne våren og sommeren til å få han til å legge merke til henne, før han begynner på videregående. De møtes ute på kveldene der de henger på lekeplassen med hans venner og Ellas bestevenninner, Noor og Olivia. Det er tydelig at Simon også er betatt av Ella, og den ene kvelden ender nesten i ett kyss.
På lørdagen skal de på fest, og Ella håper å møte Simon der. Men på festen blir hun altfor full og alt blir svart. Ella våkner senere uten å forstå hvor hun er, hun ligger bak en stein ved sjøen der festen har foregått. Noor og Olivia tar ikke telefonen og Ella vil ikke ringe faren eller Simon, hun kan jo ikke la han se henne på denne måten. Ella tør ikke ringe andre enn Steinar som har gitt jentene skyss noen ganger. Han er byens lokale råner, som alle kaller for Saiko av en eller annen grunn. Så blir det svart igjen til hun våkner dagen etter i Steinars seng. Da Saiko kjører henne hjem den kvelden, spør han om hun vil være kjæresten hans, men uten kjærestegreiene. Bare sitte på fast i bilen hans. Ella sier først nei, men så viser han henne et bilde på mobilen fra han plukket henne opp kvelden før…

Boka skildrer godt hvor  farlig det kan være å drikke seg for full og miste kontrollen over seg selv, og konsekvensene det kan få. "Saiko" er lettlest med korte kapitler og god, leselig skrift. Språket er flytende, som gjør at man fort ikke lenger tenker over at man leser på nynorsk. Deler av boka overrasket meg og historien drives framover uten altfor mange langtekkelige deler. Boka er ikke lang, men handlingsmettet på en god måte. Den er en tankevekker og jeg anbefaler den!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar